Hrana in kmetijstvo sta v središču velikih izzivov: podnebne krize, izgube biotske raznovrstnosti, rastočih cen energentov in surovin. Evropska unija se na to odziva z Evropskim zelenim dogovorom in strategijo »od vil do vilic« (Farm to Fork) in želi preobraziti prehranske sisteme v bolj trajnostne, odporne in zdrave.
Za Slovenijo, kjer kmetijstvo predstavlja majhen, a strateško pomemben del BDP, je prehod v trajnostno kmetijstvo priložnost. Več kot 90 % kmetij je družinskih, večji del kmetijskih površin leži na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje. V takšnem okolju se trajnostno kmetijstvo in podjetništvo dobro dopolnjujeta. Na eni strani imamo potrebo po bolj zeleni, lokalni in pravični oskrbi s hrano, na drugi strani pa podjetnike, investitorje in inovatorje, ki iščejo nove trge in projekte z dolgoročnim potencialom.
Več o članku: 1_Trajnostno kmetijstvo in priložnosti v podjetništvu

