Na študentsko prakso iz Sežane v Mongolijo

By
146
Na študentsko prakso iz Sežane v Mongolijo

Trije študentje Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, Višje strokovne šole  so maja odpotovali na dvomesečno strokovno prakso na Mongolian University of Science and Technology (MUST) – Mongolsko univerzo za znanost in tehnologijo. Poleg prakse se bodo udeležili festivala Golden Mouse 2023, mednarodne znanstvene konference in poletnega kampa v nacionalnem parku Terelj. Maja bodo umetniška dela, Višjo strokovno šolo in Slovenijo predstavljali na dnevu Evropske unije, ki ga organizirajo veleposlaniki in častni konzuli EU v Mongoliji. 

Strokovna praksa v mongolski prestolnici in nacionalnem parku Terelj

Študentje Minea Vrabl, Juri Tenze in Alja Resman bodo dvomesečno #erasmus strokovno prakso opravljali na Mongolski univerzi za znanost in tehnologijo pod mentorstvom Erasmus koordinatorice in predavateljice Maje Prešeren in predavateljice Maje Cergol Lipnik. Junija se bodo v okviru prakse pridružili mongolskim študentom v poletnem kampu univerze. Pod mentorstvom profesorjev Oidov Batsaikan, Davaajav Narantoghtokh, Oikinoo Gantulga, Gantulga B., Dashzeveg Tumenbold in Sergelen Batchuluun bodo ustvarjali v neokrnjeni naravi nacionalnega parka Terelj.

Sodelovanje z veleposlaniki in častnimi konzuli EU v Mongoliji

Na povabilo španske častne konzulke Magvan Oyunchimeg in slovenske častne konzulke Bolormaa Batbayar bodo študentsko prakso nadaljevali na dnevih Evropske unije, ki jih maja prirejajo veleposlaniki in častni konzuli #eu v Mongoliji. Študentje Minea Vrabl, Juri Tenze in Alja Resman bodo predstavljali svoje umetniške izdelke, promovirali Višjo strokovno šolo Sežana in Slovenijo.

Festival Golden Mouse – Design week

Poleg strokovne prakse se bodo študentje udeležili festivala GOLDEN MOUSE – DESIGN WEEK 2023, ki bo potekal od 4. do 7. maja 2023, ter s prispevkom na mednarodni znanstveni konferenci Mongolske univerze za znanost in tehnologijo. Na festivalu in konferenci se študentje pod mentorstvom predavateljice Maje Cergol Lipnik predstavljajo z umetniškimi deli, ki povezujejo slovensko in mongolsko kulturno dediščino.

Minea Vrabl, študentka 1. letnika smeri Fotografija, se predstavlja s prispevkom o rastlinjaku v obliki gera »Ger Greenhouse for cold climates«. Študent 2. letnika smeri Oblikovanje materialov Juri Tenze je za to priložnost izdelal pladenj iz kraškega kamna za serviranje mesa »Stone plate for meat«. Študentka Alja Resman, študentka 1. letnika smeri Fotografija, je za festival ustvarila serijo fotografij »Purity fading«.

Festival GOLDEN MOUSE – DESIGN WEEK 2023 študentom z univerz in visokih ter višjih šol za oblikovanje ponuja platformo za sodelovanje, kjer lahko delijo svoje ideje, veščine in umetniške izkušnje. Poleg tega želi promovirati njihovo delo širši javnosti in poudariti edinstvene značilnosti izobraževanja visokošolskih organizacij na področju oblikovanja. Festival poteka na temo “Napredovanje v prihodnost” in motom “Najboljše študentske umetnine – svetovno znana mongolska blagovna znamka”. Glavni cilj festivala je spodbujanje in promocija kreativnega mišljenja, veščin in umetniških zmožnosti študentov oblikovanja. Njegov cilj je podpirati inovativne pristope in povečati ozaveščenost javnosti o politikah in konceptih, ki opredeljujejo oblikovanje.

 

54321
(0 glasov. Povprečno 0 od 5)