Priložnosti v sklopu EIT Food

By
51
Priložnosti v sklopu EIT Food

EIT Food je vodilna iniciativa na področju podjetništva in inovacij v živilskem sektorju, ki se je razvila kot kolektivna želja po rešitvi mnogih izzivov v kmetijskem sektorju in živilski industriji.

EIT Food organizira 30. novembra in 1. decembra 2021 konferenco o prihodnosti hrane.

Konferenca – Prihodnost hrane 2021

Na konferenci bodo obravnavali različne tematike, med njimi so:

  • regenerativno kmetijstvo
  • brezogljično kmetovanja
  • trajnostno označevanje hrane
  • dezinformacije o hrani,
  • poklicno izobraževanje in usposabljanje,
  • naložbe z učinkom.

Na dogodku se srečujejo inovatorji iz industrije, raziskovalnih in akademskih krogov, oblikovalci politik Evropske Unije ter vse zainteresirane organizacije na področju agroživilstva. Namen srečanja je, da bi olajšali dialog o prihodnosti hrane in obravnavali aktualna vprašanja, ki se pojavljajo na presečišču raziskav, tehnologije, politike ter regulative.

Dogodek bodo skupaj odprli evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski, posebna odposlanka generalnega sekretarja ZN za vrh prehranskih sistemov Agnes Kalibata, Jože Podgoršek, slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ter Gerda Verburg, pomočnica generalnega sekretarja ZN, koordinatorka gibanja za izboljšanje prehrane (SUN) in članica svetovalnega odbora za vrh prehranskih sistemov 2021.

Obvezna prijava prek obrazca, ki je na voljo na spletni strani konference.

 

Dogodek posvečen ženskam iz agroživilskega sektorja – EWA 2021

Kljub prizadevanjem za zmanjšanje neenakopravnega položaja žensk še vedno obstajajo okoliščine, ki ženskam preprečujejo, da bi v celoti izkoristite svoj potencial.

V kmetijskem sektorju je zaposlenih več kot milijarda ljudi, od tega je 38 % žensk. Raziskave kažejo, da se ženske veliko bolj zavedajo okoljskih problematik in so pripravljene sprejemati pogumnejše odločitve za zmanjšanje tveganj, ki jih povzročajo podnebne spremembe.

Ženske so vodilne na področju trajnostnega razvoja tako v vladah kot v gospodinjstvih. Bodo imele enako vlogo tudi v poslovnem svetu?

Na to vprašanje bodo odgovorili na odprtem spletnem dogodku EWA Networking Online Event 2021  9. decembra, ob 14. uri.

Razprava z osmimi mednarodnimi strokovnjaki bo obravnavala tudi ovire, s katerimi se srečujejo ženske pri iskanju financiranja in kako spodbuditi vlagatelje, da podpirajo zagonska podjetja, ki jih ustanovijo ženske.

Obvezna prijava na povezavi.

 

Razpis za inovacije – EIT Food

Odprt je poziv #EITFood za financiranje inovativnih, tehnološki in trajnostnih rešitev za aktualne izzive, s katerimi se sooča prehranski sistem. Podprli bodo izbrane projekte, ki so zreli za tržno implementacijo in bodo prispevali k zdravi družbi ter planetu. Prijavi se lahko konzorcij sestavljen iz vsaj 3 organizacij iz 2 držav.

Prijavijo se lahko projekti na naslednjih tematskih področjih:

  • Alternativni proteini
  • Trajnostno agroživilstvo
  • Trajnostno ribogojstvo
  • Prilagojena prehrana za doseganje želenih ciljev
  • Digitalna sledljivost
  • Krožni živilski sistemi

Višina sofinanciranja:

  • Če je vodilni partner konzorcija organizacija iz RIS regije, kamor spada tudi Slovenija,  lahko konzorcij zaprosi za do 85 % sofinanciranje projekta.
  • Če vodilni partner konzorcija ni iz RIS regije lahko konzorcij zaprosi za do 60 % sofinanciranje projekta.

Maksimalna višina sofinanciranja:

  • do 400.000 € v letu 2022;
  • do 1.400.000 € v obdobju 2022-2024.

Rok za prijavo je 14. 1. 2022.

Vse podrobnosti o razpisu ter datumi in posnetki informativnih dni  so na voljo tukaj: https://lnkd.in/ddkUGdFZ

 

 

54321
(0 glasov. Povprečno 0 od 5)