Gaja Hanzel

Gaja Hanzel

Grafična in modna oblikovalka

Gaja Hanzel je mlada in prodorna grafična ter modna oblikovalka. Kot grafična oblikovalka deluje pod blagovno znamko Malina, kreativne vizualne rešitve ter se ukvarja z oblikovanjem vizualne podobe tiskovin, celostnih grafičnih podob in digitalnih grafičnih elementov za družbena omrežja in splet. Leta 2019 je prejela prestižno nagrado Bronze A’ Design Award za oblikovanje na področju grafičnih in vizualnih komunikacij, kot študentka pa je za svoje magistrsko delo leta 2016 prejela Fakultetno Prešernovo nagrado. Njena strast je tudi moda, ki jo ustvarja pod blagovno znamko Fi by Gaja.  Posveča se torbam iz trajnostnih materialov in izčiščenega videza. Jeseni 2020 se Gaja s projektom trajnostnih torb pripravlja na kampanjo na Kickstarterju.

Torbice iz ananasovih listov

Oblikovalka z mnogimi kreativnimi idejami se je želela preizkusiti tudi v podjetniških vodah. Za lažji zagon podjetja je oblikovalka in inženirka potrebovala znanja in veščine s področja razvoja učinkovitega poslovnega modela ter finančnega planiranja. Prav tako si je želela razviti poslovno mrežo in pridobiti nove poslovne kontakte.

Gaja se je pridružila prvi generaciji udeležencev Podjetniške šole: Naj ideja postan start-up ter usvojila znanja s področja poslovnega modeliranja, trženjske komunikacije ter financ in prava za start-upe. Naknadno je Inkubator Sežana start-up podjetnici omogočil vključitev v mentorski program in ji s tem pomagal pri razvoju nove blagovne znamke Fi by Gaja. Pod budnim očesom mentorice Lee Pisani in v sodelovanju s Fundacijo Login5 je Gaja zasnovala projekt kolekcije torbic iz Piñatexa® – trajnostnega materiala iz ananasovih listov in potiskanega eko bombaža.

Z mentorico sta izdelali poslovni model ter ga uspeli popolnoma realizirati: od ideje, profiliranja ciljnega kupca, analize trga, oblikovanja, priprave tehničnih skic, modeliranja, testiranja izdelkov, sodelovanja s proizvodnjo in njenimi omejitvami. Inkubator Sežana je Gaji pomagal pri finančnem ovrednotenju izdelkov.

Cilj je bil dosežen – izpeljan je bil celoten proces nastajanja novega produkta. Gaji Hanzel so možnosti nadaljevanja projekta odprte, poleg prodora na trg s torbicami iz Piñatexa®, ji je Fundacija Login5 dala priložnost izvedbe še dodatnega projekta. Kolekcija torbic je naprodaj v Ana & Gaja Art Gallery v Štanjelu ter prek spletne trgovine Fi by Gaja.

Na projekt mentorstva sem se prijavila popolnoma brez pričakovanj in posebnih planov. Moj cilj je bil pridobiti kakšno poznanstvo, izkušnjo, se kaj novega naučiti in narediti korak naprej. V Inkubatorju so mi kot mentorico predlagali Leo Pisani, ki ima veliko izkušenj in poznanstev v poslovnem in modnem svetu. Ob prvem srečanju smo se skupaj pogovorili in se hitro odločili, da bi se posvetili razvoju kolekcije torb. Ker sem že ustvarjala z materiali, ki so prijazni okolju, je to bilo pomembno tudi tokrat. Prav tako slog mojega oblikovanja, torej minimalizem s poudarki na detajlih in sodobne oblike.
Lea je imela povezavo s prejšnjim projektom Fundacije Login5, pri katerem je sodelovala in kjer je ostalo veliko neuporabljenega, ekološkega in trajnostno naravnanega blaga, izdelanega iz ananasovih listov (Piñatex®) ter ekološkega bombaža. V nadaljevanju so se stvari povezale in uskladile na način, katerega nihče od nas ni pričakoval. Nastalo je sodelovanje s Fundacijo Login5, ki so tudi finančno pripomogli k projektu; spoznala sem nove ljudi, med drugim odličnega mojstra Miho Pavli (usnjarstvo Pavli), ki je torbice tudi izdelal ter pridobila številne izkušnje.
Iz uspešnega sodelovanja, premišljevanja, usklajevanja, dogovarjanja in skupnega dela so nastale čudovite torbe iz Piñatexa®, na katere smo vsi ponosni. Hvaležna sem vsem, ki so pri projektu na kakršenkoli način pomagali, saj smo skupaj ustvarili uspešno zgodbo, za katero se bom trudila, da se bo nadaljevala tudi v prihodnje.

Avtorica fotografije: Ana Rojc

Aktivnosti Inkubatorja Sežana v okviru operacije SIO-INKSEŽANA-2020-22 sofinancirata  Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.