3. Podjetniška šola: Naj ideja postane start-up

By
118
3. Podjetniška šola: Naj ideja postane start-up

Inkubator Sežana je začel z nizom izobraževanj v okviru 3. Podjetniške šole: Naj ideja postane start-up. V podjetniški šoli, ki bo potekala do začetka julija, se bo urilo 12 inovativnih potencialnih in start-up podjetnikov. S pomočjo mentorjev bodo razvijali učinkovit poslovni model za lažji zagon podjetja.

Brezplačna podjetniška šola, ki jo Inkubator Sežana organizira že tretje leto, bo letos potekala na daljavo prek spleta. Izvedena bo kot sklop e-izobraževanj in mentorskega programa ter bo namenjena inovativnim potencialnim in start-up podjetnikom. Slednji bodo tekom podjetniške šole izdelali učinkovit poslovni model ter pridobili praktična znanja za uspešen zagon podjetja.

V 3. Podjetniški šoli: Naj ideja postane start-up bo svoje podjetniške ideje klesalo 12 potencialnih in start-up podjetnikov. Podjetniške ideje so raznolike, vsem je skupna inovativnost.

Izobraževanja bodo potekala prek videokonferenc na daljavo in bodo zajela osnove podjetništva, ki jih bodo potencialni in start-up podjetniki potrebovali pri uresničitvi podjetniške ideje in zagonu posla. Na prvem izobraževanju Iz sanj v podjetniško idejo je bilo govora o identifikaciji in preverjanju podjetniške ideje, osnovah vitkega podjetništva, poslovnem modeliranju in načrtovanje. Sledila bodo predavanja na temo definiranja trga in person, iskanja poti do kupca, trikov trženja in razvoja znamke, družbenih in spletnih medijev ter javnega nastopanja in pitchanja. Na zaključnem dogodku, ki bo potekal 19. junija, bodo udeleženci podjetniške šole svoje ideje predstavili pred strokovno komisijo. Šest najboljših idej bo mentoriranje nadaljevalo pod budnim očesom zunanjih mentorjev.

Za izvedbo 3. Podjetniške šole: Naj ideja postane start-up je inkubator Sežana skrbno izbral predavatelje iz prakse, med njimi so Dobran Juričan (Energos Consulting Group), Andrej Zupan (BlockBird), Rok Stritar (ustanovitelj Kibube in Oksip ter predavatelj na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani), Andrej Drapal (ustanovitelj Agencije Pristop), Aljoša Domijan (ustanovitelj enaA.com, Aguatera, Gambit trade) ter Elen Batista Štader (novinarka na RTV Slovenija). Teorijo iz predavanjih bodo bodoči podjetniki praktično nadgradili z mentorji Inkubatorja Sežana Dorijanom Maršičem, Majo Cergol Lipnik in Tino Čeh.

Direktor inkubatorja Dorijan Maršič je izjavil: »S preselitvijo naših aktivnosti na videokonference smo želeli, kljub omejitvam zaradi pandemije, mladim podjetnikom omogočiti realizacijo njihovih podjetniških iniciativ. Tudi za nas na inkubatorju je to obdobje učenja, saj bomo spletne tehnologije usposabljanja, izobraževanja in mentoriranja, zagotovo uporabljali tudi v bodoče.«

3. Podjetniška šola: Naj ideja postane start-up je sofinancirana v okviru operacije SIO 2020-2022, prek katere namerava Inkubator Sežana oblikovati uravnoteženo programsko podporo za zagon, rast in razvoj podjetij v Obalno-kraški regiji ter s tem prispevati k:

  • povečevanju števila novoustanovljenih podjetij;
  • povečevanju stopnje preživetja novoustanovljenih podjetij;
  • premagovanju ovir hitro rastočih podjetij.

Aktivnosti Inkubatorja Sežana v okviru operacije SIO-INKSEŽANA-2020-22 sofinancirata  Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.