Končani kamniti označevalci in skulpture Mitskega parka Rodik

By
105
Končani kamniti označevalci in skulpture Mitskega parka Rodik

Konec meseca maja 2020 je bila izvedena razstava kamnitih skulptur in označevalcev poti Mitskega parka Rodik v delavnici za oblikovanje kamna Višje strokovne šole Srečka Kosovela Sežana. Razstavo je organiziralo Izobraževalno razvojno središče Inkubatorja Sežana v sodelovanju z vodilnim partnerjem projekta Mitski park – občino Hrpelje-Kozina.

Po uvodnem govoru Dorijana Maršiča, direktorja Inkubator d.o.o. Sežana, in županje občine Hrpelje-Kozina, Saše Likavec Svetelšek, je sledila predstavitev skulptur in označevalcev. O tipografiji na označevalcih in pomembnosti ter hkrati redkosti takšnih projektov je govoril tipograf/kaligraf Marko Drpić, ki je za projekt izdelal posebno tipografijo. Akademski kipar Damjan Švara je predstavil idejo za sedmimi skulpturami, ki jih je kot zunanji sodelavec izdelal za lokacijo Fukova jama. Špela Šedivy, diplomirana oblikovalka unikatov, pa je predstavila skulpture za ostalih 11 lokacij parka. Pri izvedbi je sicer sodelovalo skupno 20 povabljenih strokovnjakov in študentov oblikovanja kamna Višje strokovne šole Sežana. Talentirana študentka drugega letnika omenjene šole, Sibila Leskovec, je v okviru projekta sodelovala tudi kot soavtorica nekaterih interpretacij in je samostojno izdelala šest skulptur.

Izdelanih je bilo 28 skulptur in 13 označevalcev poti, kar je skupaj zneslo 41 kamnitih izdelkov oz. 40 ton obdelanih kosov kamna. Označevalci poti so ozki pokončni kamni z vklesanimi ledinskimi imeni dvanajstih lokacij, en označevalec pa označuje križišče. Kamnite skulpture predstavljajo interpretacijo mitskega izročila.

Mitska izročila iz različnih obdobij so vezana na določeno točko v krajini (npr. jame, srenjske meje, ostanki nekdanjih naselij,…). Ta izročila ljudje prepoznamo v zgodbah, ki so nam jih pripovedovali naši bišnonoti. Šest mitskih zgodb je umeščenih ob zgornji (brkinski) poti (označevalci in skulpture so izdelane iz peščenjaka) ter šest mitskih zgodb na spodnji (kraški) poti (označevalci in skulpture so izdelane iz apnenca). Od ene do druge lokacije bo obiskovalce Mitskega parka dodatno vodila tudi aplikacija nameščena na mobilnem telefonu, ki bo nared do konca leta 2020, prav tako tudi informacijski center s stalno razstavo v Vaškem domu Rodik.

Avtorji fotografij:
Branka Šprah, Kristjan Stepančič, Marko Klančar, Martin Peca, Tea Pozar, študenti Višje strokovne šole Srečka Kosovela Sežana

Avtorja prispevka:
Špela Šedivy in Tomaž Vadjunec

Projekt MITSKI PARK je sofinanciran iz  Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V – A Slovenija – Hrvaška  2014-2020. Cilj projekta je ustvariti čezmejno turistično destinacijo za ohranjanje, varstvo in promocijo dediščine mitske krajine, ki bo povezala dva kraja – Trebišća v občini Mošćenička Draga in Rodik v občini Hrpelje-Kozina. Uradna otvoritev Mitskega parka v Rodiku je planirana v mesecu septembru 2020.

Mitski Park

54321
(0 glasov. Povprečno 0 od 5)