Engmotion

Engmotion

Raziskovalna in razvojna dejavnost
Mentorica fotografiranja: Katarina Sadovski, profesorica, avtor fotografije: Arin Rapuš Jerman, študent, avtorica ilustracij: Tiffany Brisko, študentka
Mentorica fotografiranja: Katarina Sadovski, profesorica, avtor fotografije: Arin Rapuš Jerman, študent, avtorica ilustracij: Tiffany Brisko, študentka
Engmotion je podjetje, ki ga odlikujejo izvrstni inženirji, razvojna naravnanost in neprestano iskanje novih poslovnih priložnosti. Pod taktiko njunih lastnikov Enrica Merlanija in Maria Chersija ter vodje finančnega področja Zdenke Lampe Merlani deluje od leta 2018.  Specializirano je na področju proizvodnje naprav za biomedicinski sektor in avtomatizacijo. Poglavitne linije podjetja so avtomatizacija sistema zdravstvene nege, razvoj industrijskih projektov ter oblikovanje in podpora projektom OEM.

Engmotion je aktivni član podjetniškega ekosistema Inkubatorja Sežana in je vključen v vrsto podpornih storitev, predvsem v obliki strokovnega svetovanja na področju financiranja podjetja prek različnih razpisov Slovenskega podjetniškega sklada, SPIRIT, javne agencije, itd. V letu 2020 so želeli vzpostaviti standardizirane postopke v proizvodnji o standardih ISO 9001 in ISO 13485. V ta namen so prek operacije SIO sodelovali z ekspertnim svetovalcem Boštjanom Barbišem.

Leto 2020 je zaznamovala pandemija koronavirusa, zato je podjetje želelo razviti dezinfektorje za izpostavljene prostore, kot so bolnišnice, javni prostori, šole itd. Kot odgovor na Covid-19 je podjetje razvilo linijo Steril-ONE, ki vključuje vrsto naprav, namenjenih dezinfekciji občutljivih prostorov, s pomočjo baktericidne tehnologije (UVGI – ultravijolično germicidno obsevanje) in ultravijoličnih kratkovalovnih žarkov UV-C. Sterilizatorji delujejo na način, da poškodujejo molekularne vezi DNK in RNK mikroorganizmov ter virusov. Posledično jih uničuje, nevtralizira in prepreči njihovo razmnoževanje. Izdelki linije Steril-ONE so zasnovani in izdelani iz materialov, ki so primerni za učinkovito in hitro razkuževanje predvsem zaradi visoke odbojnosti in načina obdelave površin, izdelanih iz nerjavečega jekla ali aluminijastih zlitin. Podjetje je za omenjen izdelek s pomočjo Inkubatorja Sežana prejelo sredstva na prototipiranje Slovenskega podjetniškega sklada.

Inkubator smo prosili za zelo specifično podporno svetovanje, ker smo želeli dokončati naše certificiranje za ISO 13485 v biomedicinskem sektorju. Zahvaljujoč njegovi  pomoči smo imeli priložnost spoznati svetovalca z velikimi sposobnostmi in izkušnjami, ki nam je pomagal doseči cilje našega podjetja in sicer certificiranje sistema in izdelkov, kot so medicinski pripomočki. Prepričani smo, da bo inkubator ponudil podobne nadaljnje priložnosti za razvoj našega podjetja. Danes se tehnološki trg zelo hitro razvija in mala podjetja potrebujejo tovrstno pomoč, saj morajo biti neprestano inovativna in konkurenčna. In tovrstno pomoč nudi tudi inkubator.
Enrico Merlani

Fotografiranje v sodelovanju z Višjo strokovno šolo Srečka Kosovela Sežana

Aktivnosti Inkubatorja Sežana v okviru operacije SIO-INKSEŽANA-2020-22 sofinancirata  Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.