Inkubator Sežana vključen v mrežo FabLab Slovenija

By
278
Inkubator Sežana vključen v mrežo FabLab Slovenija

Inkubator Sežana se je vključil v mrežo FabLab Slovenija in se tako pridružil več kot 1.000 FabLabom v 78. državah. V Sloveniji mrežo koordinira Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, vanjo pa so vključeni inkubatorji, tehnološki parki, obrtne in gospodarske zbornice, regionalne razvojne agencije, izobraževalne ustanove, raziskovalci, podjetja in drugi sooblikovalci podjetniškega podpornega okolja in inovativnosti.

Mreža FabLab predstavlja platformo izobraževanja, medgeneracijskega povezovanja, ustvarjanja ter podpore kreativnim ustvarjalcem, zagonskim in obstoječim podjetjem. Nacionalna referenčna mreža FabLab Slovenija je tehnološko podprto okolje za prototipiranje inovacij in izumov ter spodbuda za krožno gospodarstvo in lokalno podjetništvo.

Ustvarjalne laboratorije najpogosteje označujemo s kratico FabLab. Za njo se skriva Fabrication Laboratory, odprt, nekomercialni prostor za ustvarjanje, kjer posamezniki lahko uporabljajo najnaprednejšo opremo in tehnologijo. Zamisel se je rodila v Centru za bite in atome v Tehnološkem inštitutu Massachusetts (MIT). Program so oblikovali, da bi ugotovili, kako lahko tehnologija postane gonilna sila razvoja v slabše preskrbljenih območjih. V večini FabLabov so 3D ­tiskalniki, laserski stroji za rezanje in graviranje ter CNC­ stroji.

Globalna mreža FabLab je odprta in ustvarjalna skupnost ustvarjalcev, inženirjev, raziskovalcev, znanstvenikov, umetnikov, učiteljev, študentov in strokovnjakov vseh starosti, ki sodelujejo, inovirajo in ustvarjajo. Svetovna banka je FabLabe prepoznala kot učinkovit način za razvoj lokalne industrije, spodbujanje podjetništva, pridobivanje praktičnih učnih izkušenj in povečanje interesa za izobraževanje v smeri STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Tako FabLabi prispevajo tudi k izobraževanju kadrov, ki lahko sledijo novostim ter sooblikujejo nove razvojne in poslovne priložnosti doma in po svetu.

Vir: FabLab Slovenija